27 aprilie - Ziua Drapelului de Stat al Republicii Moldova

26.04.2022

Anual, la data de 27 aprilie, Republica Moldova sărbătorește Ziua Drapelului de Stat. Tricolorul a fost desemnat oficial drapel de stat pe 27 aprilie 1990 de către deputații primului Parlament, fiind arborat în aceeași zi pe clădirea forului legislativ.

Drapelul este un simbol oficial major al suveranității şi independenței Republicii Moldova și este compus din culorile roșu, galben și albastru. În mijlocul câmpului galben este imprimată Stema de Stat.

Albastrul de pe drapel semnifică speranța și stabilitatea, galbenul este simbolul valorilor materiale și spirituale, iar roșu reprezintă focul veșnic și sângele vărsat în numele libertății.

Drapelul de Stat simbolizează trecutul, prezentul și viitorul statului, reflectă principiile lui democratice, tradiția istorică a poporului, egalitatea în drepturi, prietenia și solidaritatea tuturor cetățenilor republicii. Tricolorul este arborat pe edificiile instituțiilor oficiale ale statului, la ceremonii și solemnități, și însumează toate aspirațiile spre libertate și democrație ale cetățenilor noștri, de afirmare plenară și consolidare a statalității Republicii Moldova.

Categorie: